Ekskursija į Anykščius

Labdaros ir paramos fondas “Gyvenimo vartai” Projektas “Renkuosi gyvenimą“

Ekskursija į Anykščius

Liepos 13 d. 09:00 – 18:00.

 

Ekskursijoje dalyvavo 42 vaikai ir 8 vadovai iš 4 vaikų dienos centrų: Palemono VDC, Vaikų stotelė, J. Matulaičio VDC, Tavo galimybė.

 

Vaikai apsilankė  Arklio muziejuje. Šiandien ten galima susipažinti su įvairiausiomis Lietuvos arklininkystės istoriją atspindinčiomis ekspozicijomis, pradedant žirgų laidojimo papročiais ir baigiant Vilniaus raitąja policija. Be „klasikinių“ ekspozicijų. Dalyviams aprodė įstabų muziejų ir įdomias istorijas pasakojo muziejaus gidas, taip pat kai kurie vaikai pasivažinėjo arklio tempiamu vežimu, jodinėjo ant arkliuko ar žemaituko.

Visi Pietavo prie Anykščių Šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčios. Tai aukščiausia gotikinė bažnyčia Lietuvoje . Papietavę  vaikai su vadovais kopė į Anykščių bažnyčios bokštą, nuo kurio atsiveria nuostabi Anykščių panorama. Taip pat Apsilankė  įžymiame Anykščių šilelio medžių lajų take. Anykščių šilelio Medžių lajų takas – tai pirmasis takas Baltijos valstybėse ir visoje Rytų Europoje, kur galima pasivaikščioti medžių lajų lygyje. Ir aplankė įvairiomis sakmėmis apipintą Puntuko akmenį– antrasis pagal dydį riedulys Lietuvoje. Viename iš mitų pasakojama, kaip velnias nešęs akmenį bažnyčiai nugriauti, o pragydus gaidžiams, jį pametęs. Puntuko akmenyje iškalti Lituanicos lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno bareljefai bei jų testamento žodžiai lietuvių tautai. Po tokios jaudinančios kelionės grįžo į autobusą ir parvažiavo namo. Štai dar viena kelionės pabaiga.

Vaikai apsilankė viename iš moderniausių muziejų Lietuvoje, su gido pagalba daug sužinojo apie savo protėvių gyvenseną, arklio vaidmenį jų gyvenime, prisilietė prie gyvos istorijos. Taip pat galėjo patys pajusti arklio draugystę tai labai palietė vaikų širdis. Kitas ekskursijos laikas buvo praleistas svečiuojantis nuostabiai tvarkomame Anykščių mieste. Vaikai pasisėmė naujų įspūdžių, pamatė kokioje gražioje šalyje gyvename. Kelionė baigėsi aplankant Anykščių šilelį, taip gražiai aprašytą A. Baranausko. Kelionei baigiantis, visi jautėsi pavargę, bet laimingi.

 

Projektas finansuojamas Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo lėšomis.

 

 

 

Renginio organizatorius                                                                                     Simonas Streikus